Solitron Devices Inc (SODI), ett års kontroll.

Kurs 4,35, MV 9,5m

P/Ncav 0,81, P/B-t 0,77,

F-Score 6

Då har det gått ett år i Solitron Devices med. Ett mycket händelselöst sådant med ett redovisnings fel och aktivist byte som närmsta blodtryckshöjare. Den stabila verksamheten tickar på med förväntad lönsamhet och T-billsen växer på hög. Avkastningen exkl valutaförändringar är 2% men inkl goda 32%.

Solitron har i motsatts till de flesta andra netnets en tydlig trigger. Den består av om bolaget skulle få för sig göra något vettigt med sin nettokassa. T.ex. återköpa sina egna aktier eller ännu bättre göra ett förvärv för att kunna nyttja sina stora förlustavdrag på ett bra sätt. Mr.Saraf, bolagets CEO har dock inga sådana planer och överskottet investeras som vanligt i T-bills med låg avkastning.

Nu verkar det dock som att det börjar röra på sig i grytan. Nate från oddball stocks har tillsammans med andra värdeinvesterare med större innehav börjat engagera sig för att rösta bort Saraf från tronen. Saraf äger ”bara” runt 30% så det är inte omöjligt att dom lyckas. Jag är lite orolig för vem som ska ta över verksamheten isf då Saraf axlat alla stora roller som CEO, CFO, etc ner till sekreterare på egen hand. Men uppsidan är stor och nedsidan mycket begränsad.

Aktien är billigare idag än när jag köpte ifjol, potentiell trigger och verksamheten tickar på bra. Solitron får stanna kvar i portföljen tills vidare.

Mer läsning:

http://www.oddballstocks.com/2015/01/solitron-and-mis-management-shenanigans.html

Annons

6 reaktioner på ”Solitron Devices Inc (SODI), ett års kontroll.

 1. Nils 18 februari, 2015 / 22:06

  Hej Småbolag!

  Jäkligt intressant kombo det här med trigger och stabil verksamhet.

  En fråga dock; jag hittar bara siffror från 2013 på bolagets hemsida. Även års 2015 års dokument är datum (främst 31 maj) från 2013 använda i balansräkningen med mera. Vet du var jag hittar nyare siffror eller är jag snett på det?

  Vänliga hälsningar
  Nils

  • Småbolag&Undantag 18 februari, 2015 / 22:36

   Hej Nils,

   Ja visst är det intressant men det har vart aktivister engagerade i solitron flera år utan lyckats skapa värde så man ska inte ha alltför stora förhoppningar. Dock är de lite hetare på gröten nu än innan. Men Solitrons verksamhet är så stabil att även utan aktivist framgång ökar de eget kapital en 10% årligen. Rekommenderar http://www.seclive.com/ för hålla koll på amerikanska bolag, mycket smidigt

   • Nils 19 februari, 2015 / 19:06

    Hej igen,

    Tack för tipset, bra verktyg!

    Ett par frågetecken finns dock i mitt tycke;
    1. Jag uppfattar en stor risk i hur lätt det kommer vara att få bort nuvarande management. Hur stor del av aktierna har aktivisterna och hur ser reglerna ut osv.
    2. Hur mycket påverkar nuvarande management. Dels verkar de har skött verksamheten OK och jag har svårt att avgöra hur mycket kritisk know-how de sitter på. Dels verkar de vara villiga att göra vad som helst för att behålla kontrollen. Vet du till exempel vad som ligger bakom den 10%-iga ökningen av aktier som står under diluted? Bör man räkna in dessa i nyckeltalen?

    Jag är som jag tidigare sagt väldigt intresserad av caset men det känns som att ledningens roll är den springande punkten.

    Vänliga hälsningar
    Nils

 2. Småbolag&Undantag 19 februari, 2015 / 19:34

  Det är svårt uppskatta storleken på deras innehav. Gissningsvis är det många värdeinvesterare som gått ihop men har svårt se att de skulle göra ett sådant utspel utan att ha goda chanser lyckas. Exakt hur de tänkt och vilka regler som gäller har jag inte koll på.

  Aktierna har inte blivit utspädda på 10-år så mycket låg risk, kompensationsprogrammet är tufft utformat. Inget räkna med.

  Man får fokusera på nedsidan så brukar uppsidan ta hand om sig själv =)

  Med $7,5m i kassa, $11,8m i ncav, inge räntebärande skulder och en verksamhet som tjänar runt $1m är nedsidan mycket begränsad till priset av ett marknadsvärde på $9,5m

  • Nils 19 februari, 2015 / 21:44

   Fint att fokusera på nedsidan när den är obefintlig =)

   Tack för fina svar och ett bra uppslag!

   Trevlig kväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s