Vitec – uppdatering av mäklarläget

I mitt första blogginlägg skrev jag att jag tar en paus i Vitec p.g.a att deras mäklarsegment som stod för en stor del av omsättningen fick konkurrens av mäklarsamfundets egenutvecklade mäklarsystem Mspecs. Mäklarsamfundets system var utvecklat på initiativ av Svensk Fastighetsförmedling (Sve-fast).

Föreningsparbankens (FSB) mäklaravdelning försökte dessutom förvärva Sve-fast och tillsammans hade de haft ca 35%-45% av mäklarmarknaden – med ett egenutvecklat affärssystem mot mäklare redo att lanseras utgjorde det således ett stort hot mot Vitec som då hade 50% av omsättningen från mäklarsegmentet. Dessutom har FSB och Sve-fast stort inflytande i mäklarsamfundet som har 80% av mäklarkåren som medlemmar. Konkurrensverket gillade dock inte FSB´s uppköpsplaner och godkände inte affären men det ser ut att kunna gå samma öde tillmötes för Vitec ändå.

Här om dagen såg jag att Sve-fast nu lämnat ett ”letter of intent” till att använda sitt egenutvecklade Mspecs framåt samt att även Mäklarhuset skrivit kontrakt med Mspecs. Båda var tidigare kunder hos Vitec och jag utgår ifrån att de nu lämnar. Jag har rotat lite i siffrorna runt det här och lite annat och så här ser det ut i dagsläget.

Vitecs mäklarsegment omsatte 186m under 2014 varav jag härleder 113m till svenska delen. Man kan utläsa att Norge som helhet omsatte 106m 2014 men då kom 28m av de från AutoData som också är Norskt varav jag  utgår ifrån att 78m kom från Norges mäklarandel. 186m och 108m motsvarar ca 38% resp. ca 22% av koncernomsättningen för Vitec samt ca 40% resp. 24% av rörelseresultatet förutsatt att båda länderna har samma rörelsemarginal. Trotts en betydligt bättre diversifiering i omsättningen står mäklarsegmentet fortfarande för en hyfsat stor andel av rörelseresultatet för Vitec.

Vitec har senaste åren haft en marknadsandel på runt 90% ifrån sitt mäklarsystem i Sverige. Sverige har runt 6800 registrerade mäklare vilket betyder att Vitec har ca 6120 potentiella kunder. Sve-fast har ca 1200 medarbetare och Mäklarhuset ca 500 st varav några är mäklarassistenter etc. Baserat på att FSB och Sve-fast hade haft en marknadsandel på 35% (konservativt) översätter jag det till att Sve-fast har en marknadsandel runt 16% och Mäklarhuset runt 7% eller totalt runt 1560 registrerade mäklare.

Det betyder att Vitec i dagsläget kan ha tappat runt 23% av sina mäklarkunder. Dock troligen en något lägre andel av omsättningen p.g.a att dessa båda mäklarfirmor har färre antal kontor per medarbetare mot branschen överlag. Utveckling här är intressant hålla koll på framåt då Mspecs verkar ha satt rejäl prispress på Vitec och branschens konkurrenter. Mäklarsystem är dessutom en mycket skalbar affärsmodell, utvecklings och supportkostnader slås med fördel ut på fler antal användare och varje ny användare har en låg anskaffningskostnad.

Från Mspecs hemsida kan vi utläsa att en prenumeration kostar 200kr per månad + 200kr per kontor för en ny användare. För en snittkund hos Sve-fast med ca 1200 medarbetare (1100 mäklare?) och 230 kontor blir det ca 242 kr per månad och användare eller ca 2900 kr per år. Det innebär också att Mspecs från båda mäklarfirmorna genererar runt 4,5m i omsättning. Det sker dock ca 160000 bostadstransaktioner  per år i mäklarbranschen och kringtjänster kan generera andra intäkter.

Det kan sättas i relation till att Vitecs mäklaresegment omsatte ca 108m i fjol och dessa kunder då kan ha stått för ca 22% av omsättningen vilket betyder ca 26m eller ca 17000kr per kund och år. Om någon mäklare läser detta får ni gärna dela med er av era siffror.

Exakta siffror är svårt sia om men klart är ialf att Mspecs har lagt sig otroligt lågt i pris, det kan vara en smart strategi för att få över kunderna och sen öka priserna, man verkar ha rejäl marginal kvar till Vitecs prisnivåer men Mspecs har tidigare uttalat att man inte har ett vinstintresse.

Utöver detta skriver Aktieingenjören samt mynexthome att FSB som är största aktören i branschen kan vara på väg utveckla ett eget mäklarsystem.

Vitec kontrar dock genom att åter förvärva . M.t.p att Vitec presenterat ett förvärv inom 24 timmar båda gångerna efter att jag uttalat mig negativt om mäklarsegmentet lär vi väl få se ytterligare ett imorgon nu ;)

Vitec handlas idag till en historiskt hög värdering, jag är fortfarande intresserad av komma in igen men väntar på att mäklardimman och värderingen ska lätta.

Annonser

3 reaktioner på ”Vitec – uppdatering av mäklarläget

 1. Aktieingenjören 4 mars, 2015 / 09:34

  My next home gav ett bra exempel på vilken soppa Mäklarsamfundet har satt igång.

  Däremot tror jag inte på hans konspirationsteori om att Fastighetsbyrån planerar att döda mäklarsverige. Enligt rykten på stan är det nämligen Svensk Fastighetsförmedling som varit drivande för Mspecs även innan Fastighetsbyrån försökte köpa upp dem.

  Min förhoppning var att Mspecs skulle misslyckas på grund av Fastighetsbyråns övertagsförsök men det verkar som att man med fulspel kommer att kunna ta marknadsandelar.

  • Småbolag&Undantag 4 mars, 2015 / 09:36

   Är av samma uppfattning att Sve-fast var initiativtagare till Mspecs

 2. Småbolag&Undantag 10 mars, 2015 / 12:49

  ”Det er i dag ca. 600 eiendomsmeglingsforetak i Norge. Vi anslå at det er ca. 4000 som
  jobber som eiendomsmegler. (Det er en del flere som har konsesjon, men en god del av
  dem jobber med andre oppgaver:

  http://www.finanstilsynet.no/no/Venstremeny/Konsesjonsregister/

  Norges Eiendomsmeglerforbund har ingen planer om å utvikle eget meglersystem som det
  Mäklarsamfundet har gjort. Om Eiendoms Norge (som organiserer foretakene) har slike
  planer kan jeg ikke uttale meg om. ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s