NOFI – nya regleringsförslag i Norge.

Debatten om NOFI har varit ganska het på slutet. Jag har inte tyckt att kritikerna har haft särskilt välbyggda argument vilka främst har handlat om bolagets kreditkvalité eller konkurrensfördelar, men några nya förslag på regleringar av marknaden i Norge ser inte lika roliga ut. Det är inga nyheter att regleringar var på gång, jag skrev lite om det i del två av analysen men utformningen var vid tidpunkten oklar. Framförallt är det ett förslagmarknadsföringsreglering som på rak arm ser ut att kunna påverka NOFI extra negativt. Mer specifikt ett förslag för ett förbud mot att få marknadsföra fördelar med kundlojalitetsprogram.  Norwegian verkar ganska bekymrade i svaret men menar att en sådan regel strider emot Norges EØS-avtal, vilket finanstillsynet bestrider.

Finanstillsynet har även flera nya regleringsförslag i pipan. Nyheter är att kunder skall stresstestas med att klara en räntehöjning på fem procentenheter, ett lånetak på max 5x bruttoinkomst och ett tak på att utlåningsperioden inte får överstiga fem år. NOFI:s snittkund betalar av lånet något snabbare än så i dagsläget.

Det återstår att se hur regleringarna faller ut men det verkar klart att de norska myndigheterna har bestämt sig för att minska tillväxten i konsumtionslånen, så även om inte alla dessa klubbas igenom lär det komma andra efter om effekten inte blir stor nog. Överlag är det negativa nyheter för NOFI men det finns gott om utrymme för försämringar i värderingen. Om lönsamheten går ner kraftigt till följd av regleringarna kan det finnas anledning att ändra uppfattning om kreditrisken även för mig då resiliensen försämras.

http://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing—regler-om-merkedsforing-av-kreditt/id2539473/#_ftn1u

 

 

Annons

5 reaktioner på ”NOFI – nya regleringsförslag i Norge.

 1. Finansnovis 29 mars, 2017 / 12:56

  Spontant låter det märkligt att norska flygbolag skulle bli straffade i EU-konkurrensen, när andra länder tillåter det. Tror inte EU kommer låta det blir verklighet, men jag har ju inte koll på specifika regler – det vanligaste är ju motsatsen, att inhemska bolag gynnas konkurrensmässigt & att EU-domstolen stoppar det (t.ex. Irland).

  • Småbolag & Undantag 29 mars, 2017 / 17:47

   Ja, vi får se. Norge är ju inte med i EU men har vissa handelsavtal som det verkar strida emot enligt NOFI men inte enligt finanstillsynet.

 2. henrikinvest 29 mars, 2017 / 15:33

  Mina tankar:

  Jag tycker debatten om företagen som erbjuder konsumtionslån påminner mycket om den som rör spelbolagen och rädslan för nya skatter och förbud där. Marknaden avskyr som bekant osäkerhet och politisk risk. Det brukar dock kunna leda till väldigt låga värderingar för bra företag vilket jag tycker mig kunna se både i spelbranschen och för t.ex NOFI. Sen är det väl som så att även om regeringar och moralpredikanter tycker det är skit med Spel, lån, tobak, porr, sprit you name it så finns det en stor efterfrågan så kommer folk hitta dit ändå hur gärna dom än vill begränsa det.

  Alla inskränkningar som gör det svårare att marknadsföra sig är naturligtvis väldigt negativa, framförallt det som är kopplat till flygbolaget Norwegian och lojalitetsprogrammet/kortet. Förhoppningsvis blir inte effekterna alltför allvarliga här eller så hittar man kanske kreativa vägar runt regleringarna.

  Sen det kanske viktigaste, regleringarna gäller väl enbart den norska markanden och norska konsumenter? Man kan kan köra på som vanligt i Sverige, Finland, Danmark vilket är en allt större del av bolaget. Sen kan man kanske inte utesluta att det även införs regleringar i andra länder men det är inget som ligger på bordet just nu iallafall.

  Jag läste en artikel där NOFI sa att man endast beviljade lån till 15% av alla som ansökte, 70% avslogs direkt pga av betalningsanmärkningar och annat som fångades upp i deras scoringmodell. 15% avslogs sedan manuellt eller drog bort sin ansökan om att låna så jag tror inte det stämmer att NOFI lånar ut till allt och alla som vill låna.

  Reglering som rör hur mycket man får låna i förhållande till inkomst och skuldregister, skuldtak och annat ser jag inte som något problem utan det är snarare positivt då det leder till sundare mer uthålliga kunder och mindre nedskrivningar. Det bör mest drabba små oseriösa aktörer med skyhöga räntor som lever på att låna ut till kunder som inte får lån någonannanstans.

  Något annat som vore positivt är om det införs ett tak på hur höga räntor man får låna ut till. Vad jag vet erbjuder inte NOFI lån till riktigt absurda räntor som 50-100% utan i snitt 11-12% och nästan alltid under 20-25%? Det är väl mindre oseriösa aktörer gör det och ger branschen dåligt rykte. Samma sak med små skit casinon som lurar kunderna genom konstiga villkor osv. Det är bara positivt ifall den här typen av bolag slås ut.

  Så för att sammanfatta det så kanske man ska känna oro för minskad tillväxt i Norge men det kanske tom kan leda till högre marginaler då man drar ner på marknadsföringen och tvingas bli mer restriktiva med nya lån vilket leder till lägre nedskrivningar. Det blir också intressant att se hur konkurrenssituationen påverkas. Kanske kan det leda till att inträdesbarriärerna ökar och det blir mindre konkurrens.

  • Småbolag & Undantag 29 mars, 2017 / 18:00

   Ja, jag är enig med dig i det mesta.

   En hel del kunder tillkommer säkert ganska billigt via reward dock och dessa kan bli dyrare att anskaffa vilket kan driva ned lönsamheten. Om marknadsföringen minskar försvinner väl en del av konkurrensfördelarna också men troligen kan de ändå hålla en högre nivå än konkurrenterna där. Men även om lönsamheten skulle öka kortsiktigt p.g.a. lägre marknadsföringskostnader är det en rejäl försämring på sikt om kundanskaffningskostnaderna samtidigt ökar.

   Jag tror inte att NOFI förlorar ledartröjan i Norge även i värsta utfall med kostnadsfördelarna och storleken som råder i dagsläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s